10 de novembre: estrenes catalanes als cinemes
Avui divendres 10 de novembre arriben als cinemes “Un amor”, la nova pel·lícula d’Isabel Coixet, “El mestre que va prometre el mar”, segon llargmetratge de la directora catalana Patricia Font, “La singla”, de Paloma Zapata, i “Fauna”, el retorn al documental de Pau Faus després de la premiada ”Alcaldessa”.
Coixet havia decidit no fer més adaptacions literàries, però després de llegir l’exitosa novel·la de Sara Mesa, de títol homònim, reconeix que no se’n va poder estar. La nostra directora més internacional s’acompanya de l’actriu del moment, Laia Costa, per explicar la història de Nat, una dona de 30 anys que abandona la seva estressant vida a la ciutat i s’instal·la en un petit poble de l'Escapa, al més profund de l'Espanya rural. Després d'enfrontar-se a l'hostilitat del seu propietari i la desconfiança dels habitants del poble, Nat es descobreix a sí mateixa acceptant una inquietant proposta sexual del veí Andreas (Hovik Keuchkerian, “Antidisturbios”). A partir d'aquesta estranya i confosa trobada, sorgeix una passió devoradora i obsessiva que consumirà Nat completament i farà posar en qüestió el tipus de dona que creu ser. Estrenada a la Secció Oficial del Festival de Sant Sebastià, era el primer cop que la cineasta catalana participava en una secció oficial a concurs. De moment, “Un amor” ja és candidata als Premis Gaudí, a l’espera de ser-ne nominada.
En segon lloc, arriba a les sales “El mestre que va prometre el mar”, segon llargmetratge de la barcelonina Patricia Font, guanyadora del Goya a Millor Curtmetratge amb “Café para llevar”. Enric Auquer (Goya per “Quién a hierro mata”) i Laia Costa (Goya per “Cinco Lobitos”), ens submergeixen en la història real d'Antoni Benaiges, un mestre d’escola de la província de Tarragona, que abans de la Guerra Civil va ser destinat a l'escola de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. També és la història d'Ariadna, una dona que busca les restes del seu besavi desaparegut a la guerra. D’una banda, es tracta d’un homenatge als mestres republicans, de l’altra, la pel·lícula posa de relleu la lluita de tantes famílies que encara busquen els seus familiars enterrats anònimament en fosses comunes.
També treu cap als cinemes “La singla”, producció de l’empresa catalana La Fábrica Naranja, capitanejada per la directora i productora Paloma Zapata. Un documental amb tints de ficció on se’ns explica la breu i brillant carrera de La Singla, bailaora sorda nascuda al Somorrostro barcelonès, considerada per alguns la successora de Carmen Amaya, i s’investiga la seva misteriosa desaparició.
Finalment, el documentalista Pau Faus estrena avui “Fauna”, on construeix una faula de ciència-ficció a través de la qual oposa tradició i progrés, natura i tecnologia, per tal de mostrar les contradiccions de la relació entre humans, animals i ciència a l’era post pandèmia. Podreu veure “Fauna” a partir del divendres 17 de novembre a FilminCAT.