24 de novembre: estrenes catalanes als cinemes

Autor: Filmin

24 de novembre: estrenes catalanes als cinemes

Avui divendres 24 de novembre arriba a les sales “Teresa”, de Paula Ortiz, adaptació cinematogràfica de l’obra de teatre “La lengua en pedazos”, de Juan Mayorga. Inspirada, alhora, en “El libro de la vida” de Santa Teresa de Jesús (també coneguda com a Teresa d’Àvila), que recull la vida de la pròpia autora, esdevenint un document importantíssim del clima social i religiós de la Castella del segle XVI.

Estrenada a la SEMINCI, el film narra l’espera pacient de Teresa a l'arribada de l'Inquisidor que ha de jutjar-la. De la seva visita i de les seves paraules dependrà el seu futur: llibertat, presó o la foguera. Unes Blanca Portillo i Greta Fernández en estat de gràcia interpreten a la mística en aquest excel·lent drama celebrat per la crítica. A l’altra banda, un notable Asier Etxeandía dona vida a l’inquisidor, un personatge que s’allunya del tòpic, que defensa la seva mirada i que no odia a Teresa, només sospita d’ella i pretén canviar-la, però que és capaç d'estimar i de definir les seves posicions en aquest combat dialèctic tan ben escrit. La crítica de cinema Paula Arantzazu Ruiz escriu a Cinemanía: “La paraula recitada, el muntatge, el so, les visions poètiques o els plans en busca del ‘sublim’ serveixen per a embolicar en elements cinematogràfics un text nascut per a l'austeritat escènica, i amaren la pel·lícula de la poètica d'Ortiz, intensa i arrabassada”.

La directora aragonesa explicava, en una entrevista a Glamour, d’on sorgia l’interès per la pel·lícula. En les seves pròpies paraules, “Sin ser una persona religiosa, no he tenido formación como tal ni he participado de la fe católica, es cierto que es una de las personas que más convulsión generaron en mí cuando era joven, desde un lugar absolutamente poético. Me pareció inacabable. Cómo una monja de hace 500 años me nombra mejor que yo a mí misma, desde áreas oscuras o luminosas que yo no sé enunciar. Su poesía me ha constituido mucho, ese encontrar palabras que definen con mayor fuerza, intensidad y lucidez lo que yo no sé nombrar. Teresa me ha influido mucho en la construcción de mi forma de pensar, de mi identidad, de mi manera de mirar. Pero me parecía inabarcable e inalcanzable para el cine y fue cuando vi la obra de Juan Mayorga, que dije ‘a lo mejor sí se puede’”. És la segona pel·lícula de Paula Ortiz que arriba als cinemes en menys de dos mesos, després que a l’octubre s’estrenés “Across the River and Into the Trees”, basada en la novel·la homònima d'Ernest Hemingway.

“Teresa” és una producció de Bluebird Films, Inicia Films i La Lengua en Pedazos AIE, juntament amb Nu Boyana Portugal, i compta amb la participació de RTVE, Orange, Aragón TV i el finançament de l’ICAA i l’ICEC.

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris