Arriba IMPACTE! un nou festival de cinema dedicat als drets humans i la justícia global
El proper 8 d’abril s’inaugurarà als Cinemes Girona de Barcelona la primera edició d’Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya. Un nou espai que neix de la mà de l’Associació Impacte. Cinema i Drets humans amb la voluntat d’impactar a través del cinema i generar un debat ric entorn dels drets humans i la justícia global. Aquesta primera edició serà híbrida. Del 8 a l’11 d’abril les projeccions tindran lloc de manera presencial a quatre ciutats catalanes: Barcelona (Cinemes Girona), Girona (Cinema Truffaut), Lleida (ScreenBox) i Sant Feliu de Llobregat (CineBaix).
Aquests primers quatre dies de festival comptaran amb la projecció d’una selecció de 10 curtmetratges i 10 llargmetratges i diversos debats i cinefòrums amb experts en drets humans i directors i directores de les pel·lícules.
A partir del 12 d’abril i fins al dia 25, Impacte! traslladarà la seva programació a Filmin i FilminCAT i al web propi del festival, on es podrà gaudir d’una programació ampliada d’aquesta primera edició d’Impacte! des de casa amb 20 pel·lícules i 20 curtmetratges (els curts només al web del festival). Els films programats provenen de filmografies d’arreu del món (22 nacionalitats diferents) i, destacant, que 16 pel·lícules han estat dirigides per dones.
Compromís, empatia i mirada crítica
Impacte! aposta per temàtiques clau en un moment en què cal revisar els desequilibris del món, travessats i accelerats per la pandèmia de la Covid-19, donant visibilitat a aquestes injustícies i abordant solucions a través del debat, l’empatia, la mirada crítica i el compromís. D’aquesta manera, els films d’aquesta primera edició tractaran temes tan urgents i actuals com la migració, el refugi i l’acollida; la pobresa i el dret a una vida digna; l’empoderament femení i les violències vers les dones i, també, els crims d’Estat.
Gran part de les pel·lícules que es mostraran al festival Impacte! són estrenes a Catalunya i de recent producció. Cinc d’elles són estrenes mundials:
"L’Aventura" (França, 2020) de Marianne Chaud; "Hi havia una vegada una casa" (Estats Units i Espanya, 2020) de Cèlia Novis; "Iranian Lives Matter" (2019, anònima); "L’amor enfront del genocidi" (República Àrab Siriana, 2020) de Shero Hinde i "Les regles d’èxit de l’Arnold" (Itàlia, 2020) de Dario Tepedino.
El públic de l’edició presencial podrà gaudir, entre d’altres, dels llargmetratges "L’aventura" (França, 2020) de Marianne Chaud, un documental en primera persona sobre migració i acollida, que inaugurarà el festival; "Canción sin nombre" (Perú, 2019) de Melina León, una ficció basada en el drama real del robatori de nadons al Perú dels anys 80, premiada com a millor pel·lícula al Festival de Cinema Iberoamericà de Huelva l’any 2019 i programada a la Quinzena de Realitzadors de Cannes. Un dels altres films destacats d’Impacte! durant les sessions presencials serà la ficció "Omar i nosaltres" (Turquia, 2019) dirigida per Maryna Er Gorbach i Mehmet Bahdir Er sobre l’emigració siriana clandestina i la situació que es pateix a les fronteres turques amb Europa; o bé, la pel·lícula "La mala noche" (Equador, 2019), l’òpera prima de Gabriela Calvache, que trasllada al públic a l’ambient que hi ha rere les màfies que exploten sexualment a dones i infants, que ha estat guardonada com a Millor pel·lícula internacional en el New York Latino Film Festival d'HBO, entre altres premis.
Pel que fa a l’edició virtual d’Impacte!, que tindrà lloc del 12 al 25 d’abril, a través de Filmin, FilminCAT i de la mateixa plataforma habilitada al web del festival (www.impactefilmfest.cat), es podrà gaudir d’una programació ampliada, amb 20 llargs i 20 curts, també dedicada a drets humans i justícia global amb films com "La zozobra" (Mèxic, 2020) de Pablo Cruz Villalba, un documental que denuncia les conseqüències laborals i ecològiques del capitalisme més salvatge; o "Iranian Lives Matter", una sorprenent peça anònima i experimental rodada durant el confinament de la Covid-19, que denuncia l’assassinat policial de 1.500 iranians durant les manifestacions de la tardor de 2019, una altra de les peces estrella del festival, per la seva originalitat i, sobretot, compromís i risc real.