'Daliborek, el youtuber nazi': La reinvenció del passat

Autor: Helena Oller

Racista, masclista, homòfob... i neonazi. En Daliborek és un youtuber amb menys de 185 visualitzacions per vídeo, convençut de la necessitat de retornar al III Reich. Al voltant dels quaranta, és solter i viu amb la seva mare. La seva pel·lícula ens ofereix l'oportunitat de veure la vida quotidiana d'aquest col·lectiu de l'odi.

De què va?

Documental sobre el dia a dia d'un nazi contemporani. Des dels seus comentaris racistes amb els companys de feina, fins a la gravació dels seus extravagants vídeos per a Youtube, en Daliborek no deixa de sorprendre'ns. L'acompanya la seva mare, una dona més preocupada pel seu perfil de Facebook que per la ideologia del seu fill. Les teories de la conspiració, les opinions controvertides i la relació mare-fill són els elements clau de l'humor negre que caracteritza aquest film. 

Qui  hi ha darrere?

El cineasta txec, Vít Klusák, qui juntament amb Filip Remunda va guanyar rellevància amb "Czech Dream" (2004) i posteriorment amb "Czech Peace" (2010). Els seus projectes solen trobar-se entre la ficció i el documental, amb una aparença propera al reality-show. Aquest últim projecte l'ha dirigit sol i amb Remunda com a productor. "Daliborek, el youtuber nazi" va estar en la secció oficial de DOCS Barcelona 2018.  

Qui hi apareix?

Klusák va escollir a en Daliborek perquè és un nazi sensible, amb inquietuds artístiques: compon cançons, grava vídeos i pinta. El seu caràcter infantil, juntament amb les seves constants teories conspiratives, acaber per despertar en l'espectador compassió i riure. També apareix la Vera, la mare d'en Daliborek, obsessionada amb el Facebook i el seu nou xicot, però que segueix preparant el menjar per al seu fill i alimentant la seva actitud. 

Què és?

"American History X" (Tony Kaye, 1998) + "Los Simpsons" (Mat Groening, 1989). També s'assembla a la guardonada "The Act of Killing" (Joshua Oppenheimer, 2012).

Què ofereix?

Marine Le Pen a França, Geert Wilders a Holanda o Donald Trump als Estats Units. "Daliborek, el youtuber nazi" és l'oportunitat de conèixer a alguns dels milers de votants que han provocat l'auge de la ultradreta arreu del món. De classe baixa, ignorant i covard, en Daliborek és el prototip d'home inadaptat amb una por patològica a no encaixar. L'odi li permet formar part d'un grup i fugir de la soledat de la seva PlayStation. 

Klusák no té por a mostrar a en Daliborek i la seva ideologia en la seva màxima plenitud. Juga amb això i utilitza l'humor per desarmar les surrealistes idees del protagonista: que al segle XXI un home nascut dues generacions després del III Reich digui que els camps de concentració tenien piscines i que els hi tallaven el cabell perquè no tinguessin polls, fa riure. Així, l'humor es converteix en una arma contra els efectes de la postveritat i la falta d'esperit crític de la societat contemporània. 

El director ofereix un retrat complet del seu protagonista. No només busca el riure de l'espectador, sinó que també vol oferir-nos una radiografia completa de la personalitat d'en Daliborek. Per un costat, és un racista que manifesta obertament les seves ganes d'exterminar als gitanos, i per l'altre, mostra un comportament infantil i naïf que acaba per entendrir a l'espectador. Lluny de ser malvat, només és un marginat social amb molta por a ser refusat. 

En Daliborek és un reflex d'aquells qui van votar a Hitler en el seu moment i dels qui ara voten a Trump. Klusák fa una reflexió indispensable sobre la necessitat de ser crític en el món de la postveritat i ens recorda, un cop més, la importància de no oblidar el passat. 

Publica un comentari

Sense comentaris