El talent català, protagonista als Estats Units

Autor: Bea Parra Font: Variety

El talent català, protagonista als Estats Units

La prestigiosa revista de cultura i entreteniment Variety, una de les més influents dels Estats Units, s'ha fet ressò del gran moment que viu el cinema català. Amb motiu de l'èxit internacional que està tenint el sensacional debut cinematogràfic de la barcelonina Carla Simón, ‘Estiu 1993’, que ha guanyat la Bisnaga d'Or al Festival de Màlaga, el Gran Premi de la secció Generació Kplus al Festival de Berlín, i més recentment el Premi a la Millor Direcció del BAFICI argentí, Variety ha posat el focus sobre els nous talents del nostre cinema que han sorgit en els darrers temps.

El de la Carla Simón no és un cas aïllat. Malgrat les traves fiscals del govern central i la profunda crisi econòmica de la qual a poc a poc sembla sortit el nostre país, es comencen a entreveure els primers brots de recuperació de la indústria audiovidsual catalana. L’any passat, dos curts dels catalans Juanjo Giménez i Lluís Quílez van ser preseleccionats per als Oscars, aconseguint el del primer, ‘Timecode’ una històrica nominació. La seva particular història d'amor al ball i contra la rutina va cridar l'atenció del mercat internacional i ha posat el focus sobre una nova generació de creadors catalans. Segons David Matamoros, de la productora Zentropa, Catalunya és en aquest moment la cantera més gran de talent i creació d’Espanya.

10 NOMS CATALANS A TENIR EN COMPTE SEGONS VARIETY

La publicació nord-americana ha elaborat un llistat amb els deu talents més destacables d'aquesta nova generació de cineastes catalans. Tots ells es caracteritzen per ser joves, cosmopolites, compromesos i amb consciència de gènere. No és casual que moltes de les creadores de la llista siguin dones. 

NEUS BALLÚS

El seu primer curt, ‘Immersió’, va ser ben rebut per la crítica, però va ser amb el seu primer llarg ‘La Plaga’ que va aconseguir cridar l'atenció dels Premis del Cinema Europeu, on va ser nominada al Fipresci. El film, a més, va guanyar el Gaudí a la Millor Pel·lícula.

MERITXELL COLELL

Colell va començar la seva carrera cinematogràfica en el món de l'edició, treballant en títols com ‘[NO-RES] Vida i mort d’un espai en tres actes’ (Xavier Artigas, 2013). Actualment acaba de finalitzar la seva primera pel·lícula com a directora, ‘Amb el vent’, seleccionada a l’Atelier de Cannes.

VALÉRIE DELPIERRE

Fundadora de la productora Inicia Films el 2006, es troben en la seva cartera dos dels grans èxits del cinema català recent: ‘Estiu 1993’ i el curt, ‘Los desheredados’, de la Laura Ferrés, recentment premiat a Cannes.

ÁNGELES HERNÁNDEZ

Hernández treballa al costat de David Matamoros a Zentropa Spain, productora que ha fet possibles títols com ‘Evolution’ de Lucile Hadzihalilovic i ‘Menú Degustació’ de Roger Gual.

CARLOS MARQUES-MARCET

La seva flamant òpera prima, ‘10.000 Km.’ és una història d'amor a distància protagonitzada per la Natalia Tena i el David Verdaguer que va ser guardonada amb dos premis Goya i cinc Gaudí. Actualment ultima els detalls del seu nou film, ‘Estamos como queremos’, de nou amb Tena i Verdaguer, als qui es sumen Oona Chaplin i la seva mare Geraldine. 

ELENA MARTÍN

Després de codirigir i ser una de les protagonistes de la imprescindible ‘Les amigues de l’Àgata’, ha estrenat el seu primer film, ‘Júlia Ist’, que va guanyar els premis a la Millor Actuació i Direcció de la secció Zonacine del Festival de Màlaga, i que podreu veure a l’Atlàntida Film Fest de Filmin.

LLUÍS QUÍLEZ

Després de ser preseleccionat als Oscar amb el seu curtmetratge ‘Graffiti’, una història d’amor distòpica i silent, prepara actualment el seu debut en el llargmetratge, ‘Out of the Dark’, ambientat a Colòmbia. Ha estat ajudant de directors com Ventura pons o Kike Maíllo.

MARTA RAMÍREZ

Fundadora de Coming Soon Films el 2014, aquesta polifacètica artista ha servit de mentora per a joves cineastes i ha produït diversos curts com ‘El vestido’, de David González i ‘Rol’, de Hammudi Al-Rahmoun Font. Actualment produeix la segona pel·lícula d’Elena Trapé (‘Blog’), titulada ‘Las distancias’.

CARLA SIMÓN

El debut d'aquesta jove barcelonina en el món del cinema, ‘Estiu 1993’, no podria haver tingut més èxit. La seva nostàlgica història sobre la soledat i la família vista des dels ulls d'una nena ha emocionat al seu pas pels festivals de Buenos Aires, Berlin i Màlaga, on va guanyar la Bisnaga d'Or.

DAVID VICTORI

El curt de Victori ‘La culpa’ va guanyar el Youtube Your Film Festival l’any 2012. Això li va permetre, com a recompensa, comptar amb el suport de Ridley Scott i Michael Fassbender en la producció de la seva webserie de ciencia-ficció, ‘Zero’.

Títols esmentats

Publica un comentari

Sense comentaris