"Els dies que vindran" i "La hija de un ladrón" triomfen a uns Gaudí sense grans sorpreses

Autor: FilminCAT Font: Acadèmia del Cinema Català

La XII gala dels Premis Gaudí, els guardons que lliura cada any l'Acadèmia del Cinema Català per reconèixer les millors produccions de la temporada, va viure ahir una de les edicions més repartides dels darrers anys. Fins a 15 produccions diferents es van endur l'alegria d'endur-se un guardó a casa, quelcom molt poc habitual en les gales de premis anuals on generalment un petit nombre de títols acaparen el gruix d'estatuetes.

"Els dies que vindran", la darrera pel·lícula del nen mimat dels Gaudí Carlos Marqués-Marcet, va ser una de les dues grans triomfadores de la nit en endur-se els premis a la Millor Pel·lícula, Millor Actriu Protagonista (María Rodríguez Soto) i Millor Muntatge. Un bon consol per a un film que, tot i guanyar el Festival de Màlaga (al costat del Festival de Sant Sebastià, un dels dos principals aparadors del cinema espanyol al nostre país), no ha rebut enguany cap nominació als Goya, en una decisió que ha aixecat força polseguera. La òpera prima de Belén Funes, "La hija de un ladrón", ha recollit també tres guardons: Millor Pel·lícula de Parla No Catalana, Millor Direcció i Millor Guió. Empat tècnic entre les dues pel·lícules: mentre que María Rodríguez Soto ha guanyat el seu duel particular amb l'altra gran favorita al Gaudí a la Millor Actriu, Greta Fernández, Belén Funes ha superat Marqués-Marcet en la disputa pel Gaudí a la Millor Direcció.

"7 raons per fugir", la comèdia negra per episodis de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras, ha guanyat un dels premis que millor sabor de boca acostuma a deixar entre els premiats, el Premi del Públic, l'únic que otorguen els espectadors. L'actor basc Karra Elejalde ha guanyat el Premi al Millor Actor per encarnar Miguel de Unamuno a "Mientras dure la guerra", la pel·lícula sobre la Guerra Civil d'Alejandro Amenábar. Altres títols com la producció gallega "O que arde",  "Liberté" i "Quien a hierro mata" han guanyat dos Gaudí cadascuna, mentre que el premi al Millor Curtmetratge ha estat per la gran favorita de la categoria, "Suc de síndria", d'Irene Moray.

Aquest és el palmarès complet dels premis:

MILLOR PEL·LÍCULA 
ELS DIES QUE VINDRAN. Dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet, Clara Roquet i Coral Cruz i produïda per Lastor Media i Avalon Productora Cinematográfica, amb la participació de TV3.
MILLOR PEL·LÍCULA EN LLENGUA NO CATALANA
LA HIJA DE UN LADRÓN. Dirigida per Belén Funes, escrita per Belén Funes i Marçal Cebrián GAC i produïda per Oberon Cinematogràfica i Bteam Pictures, amb la participació de TV3. 
MILLOR DIRECCIÓ
Belén Funes, per LA HIJA DE UN LADRÓN
MILLOR GUIÓ
Belén Funes i Marçal Cebrián GAC, per LA HIJA DE UN LADRÓN
MILLOR PROTAGONISTA FEMENINA
María Rodríguez Soto, per ELS DIES QUE VINDRAN
MILLOR PROTAGONISTA MASCULÍ
Karra Elejalde, per MIENTRAS DURE LA GUERRA
MILLOR DIRECCIÓ DE PRODUCCIÓ
Oriol Maymó, per QUIEN A HIERRO MATA
MILLOR ACTRIU SECUNDÀRIA
Laia Marull, per LA INNOCÈNCIA
MILLOR ACTOR SECUNDARI
Enric Auquer, per QUIEN A HIERRO MATA
MILLOR MUNTATGE
Ana Pfaff, Carlos Marques-Marcet i Oscar de Gispert, per ELS DIES QUE VINDRAN
MILLOR FOTOGRAFIA
Mauro Herce, per LO QUE ARDE
MILLOR DIRECCIÓ ARTÍSTICA
Sylvia Steinbrecht, per ELISA Y MARCELA
MILLOR MÚSICA ORIGINAL
Pau Vallvé, per LA VIDA SENSE LA SARA AMAT
MILLOR VESTUARI
Rosa Tharrats, per LIBERTÉ
MILLOR SO
Sergio Bürmann i Marc Orts, per DOLOR Y GLORIA
MILLORS EFECTES VISUALS
Mario Campoy, Irene Río i Iñaki Madariaga, per EL HOYO
MILLOR MAQUILLATGE I PERRUQUERIA
Laurence Abraham Yaeger, Armande Monteiro i Antoine Mancini, per LIBERTÉ
MILLOR PEL·LÍCULA DOCUMENTAL
EL CUARTO REINO. EL REINO DE LOS PLÁSTICOS. Dirigida i escrita per Adán Aliaga i Àlex Lora i produïda per Jaibo Films, Àlex Lora i Isa Feliu.
MILLOR PEL·LÍCULA EUROPEA
LO QUE ARDE. Dirigida per Oliver Laxe, escrita per Oliver Laxe i Santiago Fillol i produïda per Miramemira, 4A4 Productions, Kowalski Films i Tarantula.
MILLOR CURTMETRATGE
SUC DE SÍNDRIA. Dirigit i escrit per Irene Moray, i produït per Distinto Films.
MILLOR PEL·LÍCULA PER A TELEVISIÓ
LA CATEDRAL DEL MAR. Dirigida per Jordi Frades, escrita per Antonio Onetti, Sergio Barrejón i Rodolf Sirera i produïda per Diagonal Televisió, Catedral del Mar Producciones i TV3.
PREMI ESPECIAL DEL PÚBLIC A LA MILLOR PEL·LÍCULA
7 RAONS PER FUGIR.  Dirigida per Esteve Soler, Gerard Quinto i David Torras, escrita per Gerard Quinto i produïda per Producciones del Interior A.I.E, No Hay Banda i Compacto, amb la participació de TV3.

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris