'Federal': El futur d'Europa

Autor: Helena Oller

Camps de refugiats, partits d'ultradreta, nacionalismes empoderats: Europa es trenca. En un moment polític en què es construeixen més murs que ponts, aquest documental planteja una unió alternativa: el federalisme.

De què va?

Documental que analitza el federalisme en passat, present i futur. Sense perdre la visió crítica, qüestiona la seva possible aplicació en l'Europa multicultural i l'Espanya plurinacional com a solució a la crisi política. 

Qui hi ha al darrere?

Albert Solé és un documentalista veterà guardonat amb el Premi Goya al Millor Documental per "Bucarest, la memòria perduda" (2008). Aquell projecte tractava sobre la seva relació amb el seu progenitor, Jordi Solé Tura, un dels pares de la Constitució espanyola i un potent defensor del federalisme. El 2008 funda la seva pròpia productora, Minimal Films, que ha produït nombrosos documentals per cinema i televisió, com "Jarabe contra el càncer" (Albert Solé, 2017).

Qui hi apareix?

José-Manuel García-MargalloJuan Carlos Monedero o Josep-Lluís Carod-Rovira són alguns dels expolítics espanyols que participen en aquesta anàlisi. Solé compon una polifonia política, on tots són escoltats: representants espanyols, europeus i internacionals, així com ciutadans. Des del periodista britànic, Owen Jones, a l'excomissària europea, Emma Bonino, fins al testimoni de la refugiada afgana, Samira Azimi

Què és?

"Muros (Walls)" (Pablo Iraburu i Migueltxo Molina, 2015) + "El cercamiento: la democracia presa del neoliberalismo" (Richard Brouillette, 2008). 

Què ofereix?

El filòsof anglès, Thomas Hobbes, reflexionava sobre la cessió de part del poder central a les regions a canvi d'una major seguretat i una millor llibertat. Estats Units, Suïssa o Canadà  foren alguns dels primers països a traspassar poder regional per obtenir els beneficis de la unió. Ells, com algunes de les majors potències europees actuals, són estats federalistes. En plena guerra de banderes, Solé no desaprofita l'oportunitat d'establir un diàleg moderat amb una Espanya i Europa dividides i egoistes. "Federal" és també una reflexió sobre la convivència en un món individualista.

El centralisme, característic de països com França, no ha tingut en compte la diferència identitària de les seves regions. Les solucions a mitja tinta o la falta de diàleg han acabat per potenciar el rancor i l'egoisme, valors que no tenen cabuda en una hipotètica república federal d'Europa. Però l'actual i debilitada Unió Europea requereix consens, empatia i pactes per poder fer front al conjunt de problemes que se li presenta. El documental exigeix una verdadera voluntat d'entendre's. 

En plena crisis dels refugiats, amb l'imminent Brexit i les amenaces del problema català, el missatge positivista del documental és un al·licient pel sacsejat espectador. Així i tot, "Federal" no deixa de ser una teorització que encara queda lluny de l'aplicació pràctica. Solé exposa com seria aquesta "millor llibertat", però falta saber si els polítics europeus estarien disposats, tal com deia Hobbes, a cedir part del seu cobdiciat poder pel bé comú. 

Publica un comentari

Sense comentaris