L'estrena mundial de "El jefe político" clausurará la 11a edició d'Atlàntida Film Fest 2021

Autor: FilminCAT

L'estrena mundial de "El jefe político" clausurará la 11a edició d'Atlàntida Film Fest 2021

La pel·lícula “El jefe político”, una producció francesa, muda i en blanc i negre, dirigida per André Hugon l'any 1925, serà l'encarregada de clausurar l'onzena edició de Atlàntida Mallorca Film Fest. L'estrena mundial de la versió restaurada d'aquesta pel·lícula, que es creia perduda i ha estat recentment recuperada per l'Arxiu del So i de la Imatge de Mallorca (ASIM) i Filmoteca Española, aprofundeix en la relació de Filmin i el seu festival amb l'illa de Mallorca: “És un immens honor per a Atlàntida col·laborar amb la Filmoteca Española i l'Arxiu del So i de la Imatge Mallorca en aquest esdeveniment cinematogràfic de primera magnitud”, afirma Jaume Ripoll, director del festival. 

Amb aquesta elecció, Atlàntica Mallorca Film Fest vol posar en relleu la importància d'una pel·lícula que serveix per a reivindicar una història del cinema europeu que encara no es coneix bé: la d'aquell estil cosmopolita que en els anys vint del segle passat va promoure coproduccions internacionals amb una clara voluntat popular, capaces de desenvolupar un cinema estilitzat i internacional que no tenia res a envejar al cinema de Hollywood d'aquests mateixos anys. 

UNA JOIA RESCATADA DE L'OBLIT 

Una còpia de “El jefe político” va ser adquirida l'any 1999 per ASIM que la hi va comprar a un col·leccionista privat canari. Posteriorment Filmoteca Espanyola va incorporar a les seves col·leccions una altra llauna amb més materials del títol. Es tracta dels únics materials que han arribat fins als nostres dies. Totes dues institucions s'han fet càrrec de la restauració. Per a Josetxo Cerdán, director de Filmoteca Española: “La col·laboració entre arxius fílmics és fonamental per a dur a terme treballs de recuperació com el de ‘El jefe político’. Creiem, a més, que fer-ho amb una pel·lícula d'un director com André Hugon, que ara comença a ser redescobert després d'haver passat dècades en l'oblit, té molt sentit. Hugon va ser un director tremendament popular en el seu moment; no en va, va ser el director de la considerada primera pel·lícula sonora del cinema francès”. Una de les peculiaritats de la pel·lícula és que està rodada a Mallorca: “El rodatge de gairebé totes les escenes d'exteriors a l'illa (a Palma i Bunyola concretament), va motivar l'interès del Consell de Mallorca per recuperar aquest film que es considerava perdut fins al moment”, explica Francesc X. Bonnín, director de ASIM. 

ELS ANYS 20 BESSONS 

Més enllà de la seva inqüestionable qualitat cinematogràfica, la pel·lícula (basada en una novel·la de José María Carretero publicada en 1923) sorprèn pels paral·lelismes entre l'Espanya dels anys 20 del segle passat i l'actual. “Són aquests uns anys de vertigen amb no poques similituds als quals es van viure fa 100 anys”, afirma Jaume Ripoll: “L'estrena mundial de ‘El Jefe Político’ sorprendrà al públic per les seves descripcions de les crisis de principis del s.XX (la grip espanyola, la corrupció política, la revolució industrial)”.“La pel·lícula es refereix a la situació política espanyola anterior a la dictadura de Miguel Primo de Rivera a través d'una història que segurament amaga a personatges reals del moment. Leopoldo Quintana, l'arribista personatge encarnat per René Navarre, arribarà a president del consell de ministres a través de l'engany i la manipulació, secundat per un corrupte empresari”, afegeix Bonnín. 

Atlàntida Mallorca Film Fest se celebrarà entre el 26 de juliol i l'1 d'agost a Palma (i entre el 26 de juliol i el 26 d'agost en la seva edició en línia)..

Publica un comentari

Sense comentaris