Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

Autor: Filmin

Rosa Vergés, Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024

L’Acadèmia del Cinema Català reconeixerà amb el guardó honorífic a Rosa Vergés a la gala que tindrà lloc el proper 4 de febrer. Es tracta del primer cop que una dona directora serà guardonada amb el Gaudí d’Honor.

La Junta directiva de l’Acadèmia del Cinema Català ha acordat distingir Rosa Vergés amb el Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter 2024, “per ser una directora pionera quan no hi havia directores, obrint el camí de les cineastes que en les dècades posteriors ens han meravellat amb les seves històries i han posicionat el cinema català dins i fora de les nostres fronteres. Però també pel seu activisme cinematogràfic incansable, reivindicant el llegat de destacats cineastes que el pas del temps ha anat esborrant, acompanyant joves promeses, organitzant entregues de premis o defensant amb insistència la professió i la presència de les dones al cinema des de diferents altaveus institucionals”.

Rosa Vergés reconeixia en una entrevista a TV3 que un dels motius pels quals se sent més afalagada amb la rebuda del guardó és “pel respecte i admiració que els hi tinc als que m’han precedit en el premi”. Fins a dia d’avui, el Gaudí d’Honor havia distingit la trajectòria de sis cineastes: Jaime Camino (2009), Josep Maria Forn (2010), Jordi Dauder (2011), Pere Portabella (2012), Ventura Pons (2015) i Francesc Betriu (2020). També han recollit l’estatueta actors i actrius com Montserrat Carulla (2013), Julieta Serrano (2014), Rosa Maria Sardà (2016), Josep Maria Pou (2017), Mercedes Sampietro (2018), Joan Pera (2019) i Carme Elías (2021), el director de fotografia Tomàs Pladevall (2022) i el cronista cinematogràfic Jaume Figueras (2023).

L’actual directora va començar a treballar com a actriu mentre col·laborava amb directors com Vicente Aranda o Bigas Lluna. En la dècada dels 90 va formar part de la generació que protagonitzaria un important relleu al cinema espanyol al costat de noms com Álex de l'Església, José Luis Guerín o Julio Medem.

La primera pel·lícula que va dirigir va ser “Boom Boom” (1990), una comèdia situada en l'efervescència olímpica de Barcelona que li va valdre el Goya a la Millor Direcció Novell, entre altres premis. També destaquen el seu llargmetratge “Souvenir”, el film infantil “Tic Tac", “Iris” i l'obra col·lectiva “Ferida Arrel”.

Membre d’Honor de l’Acadèmia del Cinemà Català des del 2021, el Gaudí d’Honor s’afageix a una llarga llista de reconeixements, entre els quals hi trobem el Premi Ciutat de Barcelona d‘Audiovisuals (1998).

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris