“Toda una vida”, una història d’amor per Marta Romero

Autor: Filmin Font: Filmin

“Toda una vida”, una història d’amor per Marta Romero

Properament tindrem el privilegi de gaudir a Filmin d’aquest extraordinari documental, que des del passat divendres ja s’està projectant a les grans pantalles. Guardonada a DocsValència, la història d’amor del avis de la directora valenciana, Paco i Trini, irradia pura emoció i tendresa.

Després de presentar-se a Barcelona al D’A i internacionalment al Festival de Cine de Cartagena de Indias, al DocsValència se l’anomena per la secció Mirades com a Millor Pel·lícula del festival. Aquesta obra tan íntima i delicada ha rebut una boníssima recepció i deixa als espectadors un relat per emocionar-se i veure unes de les mostres d’amor més boniques.

Després del diagnòstic d’Alzheimer de la seva àvia al 2010, Marta Romero comença de forma totalment genuïna a gravar-la i a enregistrar moments de la seva vida. El que no s’esperava la jove Romero, que encara es trobava estudiant Comunicació Audiovisual, és que tot allò seria material pel que ha resultat ser “Toda una vida”: un documental amb material de 12 anys. Al llarg del viatge que ens presenta, es pot veure com en cert moment el seu avi pren protagonisme, quan la malaltia de la Trini avança i en Paco es fa càrrec de gran part de la situació. Ell pren el control i s’entrega de manera incondicional al seu cuidat, completant així una història d’amor que, sense voler-ho des d’un principi, acaba sent l’eix central de la pel·lícula.

Encara que el film dura poc més d’una hora, en tants anys la vida del matrimoni que fa més de sis dècades que estan junts, pateix uns canvis que els comencen a separar. Primerament, l’inevitable ingrés de la Trini a un geriàtric, encara que no cessa la voluntat d’ell d’anar a visitar-la cada dia. Però és en el 2020 quan el documental topa amb el gir inesperat que va paralitzar al món. La directora ens permet veure des d’un punt de vista diferent el problema de les residències durant la pandèmia, les imatges del Paco projecten aquella angoixa i incertesa que sent en estar-hi tants mesos sense poder veure a la seva companya de vida.

No és el primer cop que Marta Romero tracta el tema de la vellesa, el seu curt disponible a FilminFacunda” ho fa, però des de la perspectiva de la seva tieta àvia, que viu sola en un poble de La Manxa. Amb aquest projecte va arribar a les nominacions dels Gaudí. El que demostra amb aquestes dues obres és el respecte amb què tracta temàtiques tan delicades com la solitud, la malaltia i l’amor a la tercera edat, sempre amb la realitat al capdavant. Com s’observa fàcilment a “Toda una vida”, s’atreveix a mostrar alguns dels brots que provoca l’Alzheimer, sense ocultar-lo ni romantitzar-lo com s’ha fet tantes vegades al cinema.

En el que pot semblar una història trista, la directora aconsegueix retratar com, tot i l’inevitable, l’amor que la Trini rep converteix aquests anys en un bonic viatge rodejada de moments plens d’emoció i sensibilitat. “Toda una vida” és una pel·lícula que commou, captiva i ens endinsa en una bella història d’amor que perdura més enllà del temps i l’oblit. 

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris