‘Zoology’: Una pel·lícula que porta cua
El rus Ivan Tverdovsky signa una de les pel·lícules més sorprenents de la temporada, que arriba al Focus Rússia de l’Atlàntida Film Fest després de passar per festivals com els de Sant Sebastià, Palm Springs o Karlovy Vary, on es va endur el Premi Especial del Jurat.
De què va?
La Natasha és una dona gris de mitjana edat, que encara viu amb la mare i que és objecte de burla per part de les seves companyes al departament d’administració del zoològic on treballa. La seva vida avança sense massa alegries, i la cosa sembla empitjorar quan, de cop i volta, li comença a créixer una cua. Sí, una cua d’animal.
Qui hi ha darrere?
El jove director moscovita Ivan Tverdovsky, en la que es la seva segona pel·lícula després del seu debut, l’any 2014, amb ‘Klass korrektsii’.

Qui hi surt?
L’actriu Natalya Pavlenkova, en el seu primer paper com a protagonista, interpreta la Natasha. Ja va treballar amb Tverdovsky a ‘Klass korrektsii’. El seu partenaire a la funció és un desconegut actor debutant, Dmitry Groshev.
Què és?
‘La mosca’ (David Cronenberg, 1986) + el curtmetratge ‘Elefante’ (Pablo Larcuen, 2012). Tot i que ‘Zoology’ introdueix a la trama un element fantàstic com a metàfora per parlar-nos de la Rússia del present. En aquest sentit és propera, per exemple, a ‘Déjame salir’ (Jordan Peele, 2017), el gran hit del cinema de gènere de l’any.

Què ofereix?
Una reflexió sobre què suposa ser diferent en l’actual Rússia, actualment el país més homòfob de tot el continent europeu. La cua de la Natasha és molt més que una cua: és, d’una banda, l’element que reforça i reafirma la seva pròpia identitat, però també el que la converteix en un freak, un fenomen de fireta, admirat i temut per una societat ortodoxa on val més abaixar el cap que fer-se notar.

No és aquesta una pel·lícula on veurem gent maca fent coses maques. Tverdovsky és conscient del «lletgisme» que envolta tot el film, amb personatges grotescs com les companyes de feina de la Natasha, que riuen exageradament amb una boca enorme, com si haguessin estat dibuixades per l’Igor Kovalyov més lisèrgic. Així, la cua de la Natasha irromp com un tros de carn cronenbergià, un apèndix aberrant que cal amagar sota l’abric, tancar-lo a l’armari. Si el simbolisme no quedava prou explícit, ‘Zoology’ arriba al clímax dins d’una gàbia on la cua esdevindrà finalment fal·lus erecte, deixant palesa la crítica a la doble moral sexual russa.