El cinema català que veurem aquest 2019

Autor: FilminCAT

Tot i que la producció de cinema en català va disminuir l'any passat, entre altres raons per la crisi econòmica de Televisió de Catalunya, un dels motors del nostre cinema, encara hi ha cineastes que aconsegueixen tirar endavant les seves pel·lícules en la nostra llengua. A més, el cinema català compta també amb talentosos directors i directores que roden en espanyol, en anglès o en altres llengües, pel que són diversos els projectes fets a casa que podrem veure als cinemes en els propers mesos. Aquests són alguns dels més destacats.

"ELS DIES QUE VINDRAN", de Carlos Marques-Marcet

Guanyador de 4 Premis Gaudí, entre ells el de Millor Pel·lícula en Llengua No Catalana de l'any 2017 per "Terra ferma", Marques-Marcet es reuneix de nou amb el seu actor fetitxe, David Verdaguer, i amb la parella d'aquest, l'actriu María Rodríguez (de la sèrie de TV3 "Com si fos ahir"), per dirigir-los en una obra a camí entre la ficció i el documental que documenta les pors que afronta la parella davant el seu primer embaràs. Nou mesos d'espera, incertesa, dubtes i alegries en un viatge en el que també aprendran a coneixe's a ells mateixos. El director roda en català per segona vegada i compta amb Clara Segura també al repartiment.

"STAFF ONLY", de Neus Ballús

Neus Ballús, guanyadora del Gaudí a la Millor Pel·lícula per "La plaga" (2013), forma de nou tàndem amb Pau Subirós en el seu primer llargmetratge de ficció. La directora va viatjar a Senegal per filmar la història d'una adolescent que passa les vacances de Nadal a aquest país africà amb el seu pare (Sergi López) i el seu germà gran. Un film que pretén ser un reflex de la distància entre l'Africa de postal vista pels turistes i l'autèntic continent negre. El film, rodat en català i francés, suposa el debut dels joves intèrprets Elena Andrana i Ian Samsó.

"LOVE ME NOT", de Lluís Miñarro

El director i productor Lluís Miñarro ("Stella Cadente") ens presenta el que és probablement el seu film més ambiciós, una adaptació del mite bíblic de Salomé que ha escrit juntament amb el prestigiós dramaturg Sergi Belbel. Ingrid García Johnson ("Ana de día") interpreta a una militar destinada a l'Orient Mitjà que coneix a un pres considerat un perillós terrorista per uns, i un profeta per els altres. "La idea sorgeix com a resposta a la brutalitat d'Abu Ghraib a la Guerra d'Iraq i l'escenari és una metàfora  per arribar al  nus de la qüestió: la repressió genera monstres".

"7 RAONS PER FUGIR", de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras

Responsables d'un dels curtmetratges més salvatges de la història del cinema català, el negríssim i sorprenent "Interior. Familia", Quinto, Soler i Torras segueixen donant mostra del seu peculiar sentit de l'humor en aquesta pel·lícula d'episodis independents, a l'estil "Relatos salvajes", que compta amb un repartiment estelar: Sergi López, Emma Suàrez, Alain Hernández, Aina Clotet, David Verdaguer, Lola Dueñas... i molts més. En paraules d'un dels seus productors, Aritz Cirbián, la pel·lícula "parla de les coses més essencials de la vida però sempre tocant algun tema incòmode o tabú". 

"TE QUIERO, IMBÉCIL", de Laura Mañá

Quim Gutiérrez s'ha de replantejar la vida després de que la seva xicota el deixi just quan havien decidit casar-se en aquesta comèdia romàntica amb la que Laura Mañá ("Palabras encadenadas") torna al cinema 9 anys després de la seva darrera estrena ("La vida empieza hoy"). Rodat a Barcelona, l'actriu Alba Ribas, que acompanya a Gutiérrez juntament amb Natalia Tena i Ernesto Alterio, defineix el film com "la versió masculina de 'El diari de Bridget Jones'".

"ROI SOLEIL", d'Albert Serra

Quan Albert Serra va concebre "La mort de Lluís XIV", la seva intenció és que el projecte es materialitzés en una performance que reflectís en viu, al Museu Pompidou de París, les darreres hores en la vida del monarca francés. De fet, el director gironí va poder veure complerta la seva obra quan, mesos més tard de l'estrena del film protagonitzat per Jean-Pierre Léaud, un dels seus "no-actors" fetitxe, Lluís Serrat ("Honor de cavalleria", "El cant dels ocells") va donar vida al Rei Sol agonitzant durant 7 dies a la Galeria Graça Brandao de Lisboa. Serra va enregistrar  29 hores, de les quals ara 61 minuts donen forma a aquesta pel·lícula que es va presentar a l'estiu al festival FidMarseille.

Títols esmentats

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris