Nora Navas, la pitjor assassina en sèrie que ha conegut Catalunya
Era qüestió de temps que la història d'Enriqueta Martí, coneguda per la Barcelona de l'època com "La vampira del Raval" o "La vampira del carrer Ponent", arribés al cinema. La seva és una d'aquelles llegendes impossibles de creure que van fer córrer rius de tinta en el seu moment, i que han causat tanta fascinació com rebuig amb el pas del temps. De l'Enriqueta s'han escrit un munt llibres i articles periodístics. Alguns s'han encarregat de matisar la seva història i de corregir els excesos i detalls escabrosos, la gran majoria falsos, que la premsa sensacionalista de l'època va fer servir per retratar-la com un veritable monstre. Tanmateix, a dia d'avui només es pot confirmar que Martí, una dona amb greus problemes mentals, va segrestar una nena, no se sap massa bé per quin motiu. Però la seva llegenda, com dèiem, és molt més gran i escabrosa, i donarà peu al llargmetratge "La vampira de Barcelona", la nova pel·lícula de Lluís Danés ("Llach: La revolta permanent") que protagonitzarà l'actriu Nora Navas, i que se centrarà en l'últim mes de vida de l'Enriqueta. El rodatge del film, amb guió de Lluís Arcarazo i Maria Jaén, arrencarà el proper mes de novembre. També hi participaran els actors Bruna Cusi i Roger Casamajor.
UN DIMONI POBRE AL SERVEI DELS RICS
Enriqueta Martí va néixer a Sant Feliu de Llobregat l'any 1871 i va morir 42 anys després a la presó Reina Amàlia de Barcelona, víctima d'un càncer d'úter. Hi va ingressar condemnada pel segrest de la nena Teresina Guitart, filla d'una família benestant, gràcies a la denúncia d'una veïna. Quan la policia va accedir al pis de l'Enriqueta va trobar rastres d'una esgarrifosa carrera criminal. Amb la Teresina hi havia una altra nena petita, Angelita, que no recordava qui eren els seus pares, i que es va descobrir que l'Enriqueta li havia robat a la seva cunyada en el moment del part, fent-li creure que la criatura havia nascut morta. A la seva habitació es van trobar un munt de remeis elaborats amb restes orgàniques (óssos, cabells, pell...) suposadament humans. A l'època es va dir que Martí havia segrestat un munt de criatures, a les que prostituïa per a l'alta societat de l'epoca. A d'altres les matava, i feia servir les seves restes per elaborar potingues i remeis casolans molt cotitzats i molt ben pagats pels poderosos. La dona, que no podia ser mare i patia greus problemes mentals, hauria exercit a més la prostitució.
En tot cas, les darreres investigacions al voltant de la seva figura han ajudat a desmitificar en part el personatge. Segons Jordi Corominas, autor del llibre "Barcelona 1912", l'Enriqueta havia perdut un fill de deu mesos víctima de la malnutrició, motiu pel qual patia un gran trauma. Cuidava de la filla del seu germà, Angelita, i es creu que va segrestar la Teresina perquè li fes companyia. Cap dels altres suposats crims i segrests han pogut ser demostrats. L'Enriqueta no era una assassina sinó més aviat paradigma d'una Barcelona pobra i desesperada que era la que no acostumava a sortir als mitjans, afirma Corominas.
El curtmetratge animat "Les bessones del Carrer Ponent", d'Anna Solanas i Marc Riba, s'inspira lliurement en la llegenda d'Enriqueta Martí. El personatge, a més, va protagonitzar un episodi de la sèrie de TVE "El Ministerio del Tiempo", i va ser interpretat per la protagonista de "Els dies que vindran", María Rodríguez Soto. "La Vampira de Barcelona" serà el primer llargmetratge sobre aquest obscur personatge de la crònica de successos barcelonina.