'El cas Oleg Sentsov': La injustícia russa

Autor: Helena Oller Font: La Vanguardia

Putin s'ha establert com el líder indiscutible d'una Rússia aparentment recuperada: l'URSS, l'espionatge i l'empresonament de l'oposició formen part del passat. Però les nombroses polèmiques que constantment afecten la política russa semblen demostrar el contrari, com l'enverinament d'un exespia rus, les mesures contra la comunitat LGTB o el judici fals d'Oleg Sentsov. És precisament aquest últim cas el que denuncia el cineasta Askold Kurov.

De què va?

Acusat falsament de terrorisme, Oleg Sentsov, un cineasta ucraïnès opositor de l'ocupació russa a Crimea, és condemnat a vint anys de presó. A través del judici, de les notícies i de diferents testimonis, aquest documental denuncia la (in)justícia russa. 

Qui hi ha al darrere?

Askold Kurov, nascut a Uzbekistan, és un cineasta polèmic que, com Sentsov, mostra la seva oposició al govern de Putin obertament. Amb el seu primer documental, "Children 404" (2014), que va participar a Atlàntida Film Fest fa uns anys, va commoure a la crítica, que va alabar la seva temeritat donant veu al col·lectiu LGTB a Rússia. El seu últim documental, "El cas Oleg Sentsov" també ha rebut bones crítiques i ha estat projectat al Festival de Berlín

Qui hi apareix?

Oleg Sentsov és un artista polifacètic ucraïnès. De ben jove, es va iniciar en la competició professional dels jocs en línia, arribant a ser campió d'Ucraïna. Més tard, es va aficionar a l'escriptura: articles, novel·les i obres de teatre formen part del seu currículum. Finalment, va fer el salt al cinema amb la pel·lícula "Gamer" (2011), nascuda de la seva experiència en la competició digital. Així va guanyar rellevància, i quan Rússia va començar a ocupar Crimea, Sentsov va esdevenir un símbol de l'Euromaidan i de l'oposició a l'annexió russa. Actualment està en vaga de fam indefinida fins que el govern alliberi als presos polítics ucraïnesos empresonats a Rússia. 

Què és?

"Citizenfour" (Laura Poitras, 2014) + "1984" (George Orwell, 1949).

Què ofereix?

Últimament són freqüents les comparacions entre l'actualitat i les distopies clàssiques com "1984" d'Orwell, on el control de la població es fa a través de l'accés a la informació. Kurov denuncia el govern rus, que es refugia en la postveritat per mantenir el control de la població. La por i la informació, com a "1984", són les millors eines per a sotmetre als dissidents. Torturat, jutjat i empresonat: Sentsov és un "terrorista". 

Ni Putin ni Rússia han aconseguit apocar a Sentsov: ell no té por. En les declaracions finals del judici, encara entre reixes, Sentsov no calla. Vint anys de sentència no han apagat la seva veu ni l'apagaran. Aquest maig va iniciar una vaga de fam i unes setmanes més tard els seus ronyons i cor van començar a fallar. Segons el seu advocat, actualment està sent tractat per l'hospital de la presó amb alimentació forçosa. El govern, en canvi, nega aquests fets i diu que el seu estat de salut és satisfactori. Dues "veritats" per una mateixa realitat. 

Les copioses comparacions amb "1984" ja han acabat per avorrir a una societat dessensibilitzada. Però, un cop més, el paral·lelisme és inevitable. Kurov ha aconseguit donar veu a la veritat, lluitant així per la llibertat del cineasta injustament empresonat. El crit no s'acaba aquí, sinó que busca posar el focus allà on és important: hi ha presos polítics a Europa, Rússia no ha deixat enrere el seu passat i la postveritat ens envaeix. I és per això que "El cas Oleg Sentsov" és un acte de valentia i temeritat. 


Publica un comentari

Sense comentaris