Roser Capdevila, premi Trajectòria de l’Animac 2024

Autor: FilminCAT

Roser Capdevila, premi Trajectòria de l’Animac 2024

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya, que organitza l’Ajuntament de Lleida, atorga el Premi Trajectòria a la il·lustradora, escriptora i creadora Roser Capdevila (Barcelona, 1939), en reconeixement al seu llegat i a la capacitat de crear obres que han penetrat en la cultura popular, com Les Tres Bessones, que han passat del paper a la pantalla i ja formen part de l'imaginari col·lectiu al nostre país. Capdevila recollirà el guardó en l'acte de cloenda de la 28a edició d'Animac, que es durà a terme el diumenge 18 de febrer a les 19.30 h a la Sala Ricard Vinyes.

Durant la Mostra, a l'espai Open Screen es projectaran capítols de les sèries “Les Tres Bessones” i “Les tres bessones bebès”, de la il·lustradora barcelonina, i també està prevista la projecció del llargmetratge “Les Tres Bessones i Gaudí” el diumenge 18 de febrer, a les 16h, a la Sala Ricard Vinyes. El mateix dia, a les 17.30 h, es durà a terme una trobada amb l'autora i signatura dels seus llibres al foyer principal de La Llotja de Lleida.

ROSER CAPDEVILA, PREMI TRAJECTÒRIA

Il·lustradora amb una llarga trajectòria dins del món cultural, de ben jove va iniciar la seva activitat professional il·lustrant estampats sobre teles i creant pintures a l’oli i aquarel·les. L’any 1980 va començar a escriure i a il·lustrar llibres infantils, així com obres de divulgació i entreteniment dirigides a joves i adults.

L’any 1983, inspirant-se en les seves tres filles bessones, Teresa, Anna i Helena, va crear els personatges de Les Tres Bessones, que aviat es van fer populars dins i fora del país; tant és així que van propiciar una sèrie de televisió que s’ha emès a 158 països. Dins del món animat, destaca el disseny dels personatges de la Koki, una gallina de plastilina, i la sèrie Les tres bessones bebès. D’altra banda, molts dels seus llibres han estat traduïts a 35 llengües.

Ha estat guardonada amb nombrosos premis, entre els quals destaquen: Premi Nacional de Cinema i d’Audiovisual i Creu de Sant Jordi, ambdós concedits per la Generalitat de Catalunya; Premi Trajectòria, atorgat pel Gremi d’Editors de Catalunya; Medalla de Oro de las Bellas Artes del Ministeri de Cultura; Medalla d’honor del Parlament de Catalunya; Medalla d'Or de la Generalitat  de Catalunya (2022).

El 2011 va donar el seu llegat, que sumava més de 3.000 peces entre dibuixos, litografies, gravats i contes, a la Biblioteca de Catalunya.

Publica un comentari

unnamed

Sense comentaris